Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Hårfarge hjemmefra  - Slik leser du fargekodene

Hårfarge hjemmefra - Slik leser du fargekodene

Av Simone Keller, hårekspert og utdannet frisør
Den ultimative guide til de viktige tallene på pakken med hårfarge.

Har du noen gang tenkt over hva tallene på pakningen med hårfarge betyr? Mange overser den viktige detaljen og blir fanget av bildet med den pene modellen og det perfekte håret – noe som også er forståelig. Men tallene på hårfargen er faktisk viktig å forstå, da de har en avgjørende betydning for det endelige resultatet.

Som frisør lærer du tidlig å tolke tallene, men dessverre er det mange ufaglærte, som kaster seg ut med hjemmefarging uten å vite hvordan man leser dem. Derfor vil jeg nå gi deg en nybegynnervennlig innføring i fargeteori. 

En hårfarge er nemlig ikke bare en hårfarge, og vi kan dessverre ikke bare velge ut fra bildet på pakken og dermed forvente, at det er det resultat vi får. Vi er nødt til å se nærmere på, hva som står på pakken. Det er nemlig mange fargetyper som jeg anbefaler at du tar en nærmere titt på først. Hvis du ikke kjenner til de forskjellige fargetypene, kan du fortsette å lese med her for å bli litt klokere.

GRUNNFARGER 

I denne innføring i fargeteori vil jeg først fortelle om våre grunnfarger, som også er de fargene vi ser som det første tallet på pakken med hjemmefarge. Vi bruker grunnfargene til å vurdere, hvilken dybde vårt hår nå, og hvilken dybde vi ønsker å farge håret til. De går fra 1-10, og kan settes opp som en fargetabell slik:

1 – Sort
2 – Sortbrun
3 – Mørkebrun
4 – Brun
5 – Lysebrun
6 – Mørkeblond
7 – Blond
8 – Lysblond
9 – Meget lysblond
10 – Ekstra lysblond

Med denne tabellen kan vi bruke til å lese hvilken farge som er i selve pakken, som er helt essensiell når det kommer til hjemmefarging.

REFLEKSER

Men vi er enda ikke ferdige med fargeteorien - langt fra faktisk. For en hårfarge inneholder som oftest ikke bare en grunnfarge. Den har også ofte et komma, skråstrek eller punktum etterfulgt av ett eller to tall mer. Oppbyggingen av tallene avhenger av produsenten, men de forteller oss om de primære og sekundære undertoner – altså hvilken nyanse selve grunnfargen har. For å gi deg et visuelt bilde kan du kanskje forestille deg at en med lyst hår både kan ha et varmt skjær som honningblond, men også kan ha en mer kald askefarge. Denne nyansen er sammensatt av refleksene.

Refleksenes tall kan også oppsettes i en tabell, så vi får en oversikt over hva de betyr:

1 – Ask (Blå)
2 – Iriserende (Lilla)
3 – Gylden (Gul)
4 – Kobber (Oransje)
5 – Mahogni (Rød-Lilla)
6 – Rød (Rød)
7 – Grønn/Blå

Så hvis vi har en hjemmefarge som heter 6,35 på pakken, så kan vi lese ut fra vår grunnfarge, at 6 er en mørkeblond. Det første tall etter kommaet er 3, som er den primære og dominerende refleks, er gylden, og den sekundære refleks er 5, mahogni. Denne fargen vil man kalle en mørkegylden mahogniblond.  

For å gjøre det ekstra avansert, så kan refleksfargene også inneholde ett ’0’. 

,03 - hvis ’0’ står først, betyr det at refleksfargen er lett gylden.

,30 – hvis ’0’ står helt sist, betyr at fargen er intens gylden.

Så her er det viktig å ta stilling til, hvor gylden hårfarge du ønsker.

Alle farger  er over 10 i grunnfargen er lysfarginger, og de kan altså kun brukes i et naturhår, som aldri har vært farget før. De har også ofte en refleksfarge, som betyr det samme som i tabellen ovenfor. De heter ofte 11,12 eller 12,01 osv.


FARGESTJERNEN: HVILKE FARGER OPPHEVER HVERANDRE?

En annen smart metode innen fargeteori, som vi frisører bruker hele tiden er fargestjernen. Fargestjernen bruker du til å se, hvilke farger som opphever hverandre.  

Du kan også selv bruke fargestjernen til å endre i din nåværende refleksfarge i håret. For å gi deg et eksempel, så blir mange med lyst hår med tiden mer gylden i refleksen, og ønsker å få den kalde og rene refleks tilbake.

Her kan vi bruke fargestjernen til at se hvilke farger som er overfor hverandre. Gul heter i vår refleksfarge ’gylden’, og på den andre siden ligger lilla, som heter ’iriserende’ og ,2 i refleksfargen. Så for å oppheve det gyldne skal vi bruke en farge med en iriserende refleks.

Fargeteorien er en stor munnfull, men som sagt er en hårfarge ikke bare en hårfarge, så derfor er det så viktig å sette seg litt inn i hva fargene egentlig står for. 

Jeg håper at denne artikkelen har gjort deg mer sikker i ditt valg når det kommer til hårfarge, og kan hjelpe deg med å ta den riktige beslutning, så du får et flott resultat!

Velkommen til Luxplus