Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Sensitiv hud: Slik tar du vare på den

Sensitiv hud: Slik tar du vare på den

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Få ekspertråd om hvordan du pleier og lindrer sensitiv hud fra vår farmakolog Merna. Lær om årsaker, symptomer, pleierutiner og forebygging.

Har du hud som reagerer på nesten alt? En hud som alltid føles irritert, rød og følsom? Da har du kanskje sensitiv hud.  

De fleste mennesker har en sensitiv hudtype som krever ekstra oppmerksomhet og pleie. Vår dyktige farmakolog, Merna, har samlet noen tips og triks for å hjelpe deg med å ta best mulig vare på din sensitive hud.


Les også: Tørr hud: Slik behandler og forebygger du det


Hva er sensitiv hud? 

Sensitiv hud er en hudtype som reagerer på ytre faktorer som kjemikalier, parfyme, varme eller kulde. Dette kan føre til rødhet, kløe, tørrhet og andre ubehagelige symptomer. Sensitiv hud kan være medfødt eller utvikles over tid på grunn av faktorer som aldring, miljøfaktorer og hormonelle endringer.

Hva forårsaker sensitiv hud?

Det er mange faktorer som kan bidra til sensitiv hud, blant annet genetikk, aldring, hormonelle endringer, miljøfaktorer og bruk av hudpleieprodukter som inneholder kjemikalier eller andre irriterende stoffer. Stress og et ubalansert kosthold kan også påvirke huden din.

Symptomer på sensitiv hud 

  • Rødhet eller irritasjon etter påføring av kosmetikk eller hudpleieprodukter 
  • Kløe eller brennende følelse på huden 
  • Tørrhet eller flassing av huden 
  • Utslett eller hevelse i huden 
  • Følelse av stramhet i huden 
  • Generell følsomhet for temperatur- eller miljøforandringer

Hvordan kan du forebygge rødme og irritasjon på sensitiv hud?

Selv om noen mennesker er mer utsatt for å utvikle sensitiv hud enn andre på grunn av genetikk eller livsstil, er det likevel en rekke tiltak du kan iverksette for å forebygge sensitiv hud. Det er viktig å unngå hudpleieprodukter som inneholder irriterende ingredienser som alkohol, parfyme og sulfater. 

Du kan også vurdere å bruke hudpleieprodukter som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Det er også viktig å unngå røyking og å spise et sunt og balansert kosthold som er rikt på antioksidanter og næringsstoffer som kan bidra til å styrke huden.

Unngå disse ingrediensene i sensitiv hudpleie

Hvis du har sensitiv hud, er det viktig å unngå hudpleieprodukter med sterke kjemikalier og parfymer, da de kan forårsake irritasjon og rødhet. Alkohol, sulfater, parabener, syntetiske fargestoffer, retinoider og salisylsyre er ingredienser du bør unngå. Velg produkter som er spesielt utviklet for sensitiv hud, og les etikettene nøye. Ta kontakt med en hudpleieekspert eller hudlege hvis du er usikker.

Forskjellen mellom sensitiv og allergisk hud

Sensitiv hud kan ofte forveksles med allergisk hud, men det er en viktig forskjell. Mens allergisk hud reagerer på en bestemt ingrediens eller et bestemt stoff, kan sensitiv hud reagere på mange ulike faktorer. I tillegg kan allergiske reaksjoner ofte være mer alvorlige og inkludere hevelser og pustevansker.

Slik pleier du sensitiv hud

Først og fremst er det viktig å unngå hudpleieprodukter med sterke ingredienser og alkohol, som kan tørke ut og irritere huden ytterligere. Velg heller milde og beroligende produkter som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Det er også viktig å unngå overdreven eksfoliering, da det kan irritere huden og øke følsomheten.

Derfor bør du beskytte din sensitive hud mot solen

Hvis du har sensitiv og ømfintlig hud, kan det være en god idé å redusere soleksponeringen og bruke en solkrem med høy faktor. Sensitiv hud er ofte mer utsatt for solskader, og hvis du bruker en solkrem med høy solfaktor, kan du nyte solen med god samvittighet.  

UV-stråler kan forårsake forbrenning, rødhet og økt tørrhet i huden og kan også øke risikoen for hudkreft. Derfor er det viktig å bruke en god solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler og som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Du bør også unngå å oppholde deg lenge i solen og søke skygge i de varmeste timene på dagen.


Farmakologens ekspertråd: En effektiv hudpleierutine for å ta vare på sensitiv hud


Ansiktsrens: Selv med sensitiv hud er det viktig å bruke en mild, parfymefri ansiktsrens for å fjerne smuss. Jeg vil anbefale en mild ansiktsrens som ikke inneholder parfyme. 

Serum: Hvis du har sensitiv hud, bør du se etter et serum som inneholder beroligende ingredienser. Husk alltid å teste produktet på et lite område for å forsikre deg om at huden ikke får utbrudd. 

Ansiktskrem: Hvis du har tendens til rødhet, finnes det flere kremer som er utviklet for å motvirke dette. 

Solkrem: Det er viktig å bruke solkrem hvis du har sensitiv hud. Huden blir ekstra følsom når den utsettes for sollys. Velg en solkrem med minst solfaktor 30.


Dermalogica

Special Cleansing Gel

Kjøp nå

Ecooking

Fragrance Free Super Serum

Kjøp nå


Ingredienser som kan bidra til å lindre sensitiv hud

Det finnes flere ingredienser som kan bidra til å berolige sensitiv hud og minimere reaksjoner. Her er noen av de beroligende ingrediensene som ofte brukes i hudpleieprodukter for sensitiv hud: 

Kamille

Kamilleekstrakt har beroligende og betennelsesdempende egenskaper som kan redusere rødhet, irritasjon og kløe i sensitiv hud. Det kan også bidra til å berolige og beskytte huden mot ytre påvirkninger. 

Allantoin

Allantoin er en naturlig ingrediens som har beroligende og helende egenskaper. Den kan bidra til å redusere rødhet, lindre irritasjon og fremme tilheling av sensitiv hud. 

Aloe vera

Aloe vera-gel er kjent for sine beroligende og fuktighetsgivende egenskaper. Den inneholder naturlige antioksidanter og betennelsesdempende stoffer som kan dempe rødhet og irritasjon i sensitiv hud. 

Panthenol (provitamin B5)

Pantenol er kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper og evne til å berolige og gi huden ny næring. Det kan bidra til å redusere irritasjon og forbedre hudens fuktighetsbalanse. 

Havre

Havre er en mild og beroligende ingrediens som kan bidra til å lindre kløe, irritasjon og betennelse i sensitiv hud. Den skaper en beskyttende barriere og tilfører huden fuktighet. 

Bisabolol

Bisabolol er et naturlig ekstrakt fra kamille og har beroligende egenskaper. Det kan bidra til å redusere rødhet, lindre irritasjon og beskytte sensitiv hud mot ytre påvirkninger.


Om ekspert Merna Al Murady

Merna Al Murady ble uteksaminert som farmakolog i 2018 og har siden viet sin karriere til å utvide sin faglige kunnskap og erfaring innen hudpleie og aktive ingredienser. Merna har en inngående forståelse av hudens behov og omfattende kunnskap om aktive ingredienser, noe som gjør henne i stand til å imøtekomme ulike hudtyper og hudproblemer.


SPØRSMÅL OG SVAR

Hvorfor brenner huden min? 

Huden kan brenne på grunn av solbrenthet, tørr hud eller irritasjon fra produkter. 

Hvorfor brenner huden i ansiktet? 

Ansiktet kan brenne på grunn av solbrenthet, rosacea eller allergi. 

Hva hjelper mot irritert hud? 

Aloe Vera, havregryn og kamille kan hjelpe mot irritert hud. 

Hvordan ser en allergisk hudreaksjon ut? 

En allergisk reaksjon på huden kan gi rødhet, kløe og hevelse. 

Kan man plutselig utvikle allergi? 

Ja, du kan utvikle allergi mot et stoff som du tidligere har vært i kontakt med uten problemer.

Velkommen til Luxplus