Kun for medlemmer:
  • Spar på alt
  • Alltid gratis frakt
  • Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Sånn bruker du din hudpleie i den korrekte rekkefølge

Sånn bruker du din hudpleie i den korrekte rekkefølge

Av Camilla Svensson
For å få den beste hudpleierutinen, skal du oppbygge et lag av produkter i riktig rekkefølge. Har du kontroll over "reglene"?

Det kan være utfordrende å vite hvordan man påfører hudpleieprodukter som toner, serum og krem på riktig måte. Rekkefølgen du bruker produktene i, har stor innvirkning på deres effektivitet og din hudpleierutine som helhet.

Ved å følge den riktige rekkefølgen kan du få mest mulig ut av de kraftige ingrediensene i hudpleieproduktene dine.

Tenk på det - hudpleie er vitenskap! Det er som å ha en kjemitime, men emnet er ansiktet ditt. Heldigvis vil denne artikkelen hjelpe deg med å få kontroll over produktrekkefølgen. Er du klar til å komme i gang?

La meg først understreke at disse trinnene ikke er obligatoriske - de er bare veiledende. Velg de trinnene som passer dine egne behov og ønsker.

Riktig rekkefølge for hudpleierutine

   1. Ansiktsrens

         a. Skrubb / eksfoliering (ukentlig)

         b.Toner og mist (valgfritt)

         c. Masker (ukentlig)

   3. Korrektiv pleie

        d. Øyekrem (valgfritt)

   3. Ansiktskrem

   4. SPF


Trinn for å bygge opp en hudpleierutine

Ansiktsrens

Alt starter her. Et grundig rengjort ansikt er grunnlaget for resten av hudpleierutinen din. Du må bruke ansiktsrens for å fjerne makeup og smuss som ansiktet samler opp når du er ute. For eksempel, eksosgasser fra biler og busser (bensin) er det vi kaller frie radikaler, og de kan skade hudcellene våre. Derfor er det viktig å beskytte og rense huden daglig.

Kveld

Dobbel rensing om kvelden er en populær K-beauty trend som har blitt viralt! Og dobbel rensing er like enkelt som det høres ut:

Du begynner med å bruke en renseolje eller rensebalm for å fjerne solkrem og sminke fra ansiktet. Deretter bruker du et annet renseprodukt for å rengjøre huden grundig for oljer, smuss og urenheter. Poenget er å gi huden din en dyp rens slik at påfølgende hudpleieprodukter kan trenge bedre inn.

Morgen

Hvis du sørger for å rense huden grundig hver kveld, trenger du bare en lett og oppfriskende ansiktsrens om morgenen. Dette vil hjelpe huden din å føles frisk og fjerne naturlig oppsamlet smuss og urenheter.

Om morgenen kan du gjerne bruke en parfymefri ansiktsrens, rensemelk, ansiktsvann eller til og med en vaskeklut eller rensesbørste. Hvis du allerede står i dusjen, kan du også bruke en vanlig kroppsvask for å rense ansiktet ditt.

Hvorfor du bør rense ansiktet

La oss slå fast hvorfor det er viktig å rense huden for urenheter og rester av sminke grundig hver dag, en gang for alle. I vår daglige rutine utsettes huden vår for mer enn vi tror. I løpet av dagen blir huden "skitten" gjennom talgproduksjon og avstøting av døde hudceller. Dessuten absorberer ansiktet ditt smuss og forurensningspartikler når du er ute.

Hvis du ikke renser huden daglig, risikerer du å tette porene, noe som øker risikoen for kviser og får porene til å se større ut. Jo eldre du blir, desto dårligere blir hudens kollagenproduksjon, og dermed dens evne til å trekke seg sammen igjen.

Ansiktsrens er ikke bare for folk som bruker sminke - det er et viktig skritt i hudpleierutinen din hvor det ikke er lurt å hoppe over når det gjelder rengjøring. Derfor får du her en melding: Rens huden grundig hver kveld før sengetid!

Bli med på trenden: Dobbel rens

Det trinnet i hudpleierutinen vår som virkelig kan gjentas, er ansiktsrens. Faktisk er denne handlingen så populær at den har fått et navn: Dobbel rensing (double cleansing). Det som definerer dobbel rensing, er å bruke to separate typer rensprodukter for å vaske ansiktet ditt.

Dobbel rensing har lenge vært praktisert i Korea og er fortsatt hjørnesteinen i mange K-beauty-hudpleierutiner - kanskje har du allerede sett trenden på TikTok, Youtube og Instagram? Flere og flere har allerede inkludert dobbel rensing i sin daglige hudpleierutine, og det samme bør du gjøre - med god grunn. Når huden din er helt ren, gir du den de beste forutsetningene for å dra nytte av de påfølgende hudpleieproduktene du bruker på huden din.

Banila Co

Clean It Zero Cleansing Balm Nourishing

Kjøp nå

Glow Hub

Nourish & Hydrate Cleansing Balm

Kjøp nå

Mario Badescu

Cleansing Oil

Kjøp nå

Dermalogica

UltraCalming Cleanser

Kjøp nå

Eksfoliering

Eksfoliering er en effektiv skjønnhetsbehandling for alle hudtyper. Huden din påvirkes daglig av forurensning, vind og vær. Disse påvirkningene tetter porene over tid og skaper grobunn for kviser og uren hud hvis du ikke renser huden grundig.

Når du eksfolierer huden, hjelper du den med å kvitte seg med avfallsstoffer og døde hudceller samtidig som du effektiviserer hudens egen helingsprosess og stimulerer dannelse av nye hudceller.

Med alderen opplever de fleste at huden blir mer grå og livløs fordi huden blir tregere til å regenerere seg selv. Her kan skrubb- og peelingprodukter hjelpe deg med å gjenopprette den vakre, naturlige gløden som gjør huden din sunnere og mer ungdommelig. Med riktig type peeling for din hud, kan du faktisk også redusere arr og urenheter. I tillegg har huden lettere for å motta pleie i form av krem, serum eller olje når den er helt ren.

Ugentlig

Bruk ansiktsskrubb/eksfoliering ca. 1-2 ganger i uken - noen ganger oftere, avhengig av hvilket produkt du bruker. Eksfoliering om kvelden er mer sikkert, da det er mindre risiko for solskader og frie radikaler, og huden kan helbrede seg mens du sover.

Etter eksfoliering vil huden være mer følsom for skadelige UV-stråler fra solen enn normalt, derfor er det spesielt viktig at du bruker SPF.

Mekanisk eksfoliering eller kjemisk eksfoliering?

Det finnes mange forskjellige måter og produkter du kan bruke for å eksfoliere huden din. Disse kan deles inn i to grupper: Mekanisk eksfoliering og kjemisk eksfoliering. Begge metodene er effektive og utføres med scrubs, kremer, masker eller serum.

Mekanisk eksfoliering

Mekaniske peelinger er vanligvis skrubbekremer som du masserer på huden for å fjerne døde hudceller. Disse skrubbekremene inneholder vanligvis små slipemidler som sukkerkorn, knuste aprikoskjerner, kaffegrut, jojobaperler og andre naturlige korn. Kroppsskrubber er vanligvis laget av salt eller sukker, da huden på kroppen er hardere. Ved denne typen eksfoliering kan det være en fordel å bruke elektriske rens-/eksfolieringsbørster, skrubbehansker, svamper eller lignende skjønnhetsverktøy under prosessen.

Har du fet hud, kombinert hud, tendens til kviser, forstørrede porer eller veldig tørre områder på huden, kan mekanisk peeling ofte føles deilig og få huden til å føles frisk, ren og myk. Har du derimot sensitiv hud, kan mekanisk eksfoliering være tøff for huden din, og du bør derfor heller velge kjemisk eksfoliering.

Kemisk eksfoliering

Denne formen for peeling er nyere enn den mekaniske. Kjemisk peeling er syrebasert, derfor er det ikke nødvendig å "skrubbe" huden med hendene. Syrebasert peeling inneholder enzymer som finnes i planter, frukt og ulike korn. Disse enzymene trenger dypt inn i huden og fjerner døde hudceller og avfall uten å slipe. Derfor er denne typen eksfoliering bra for uren hud og sensitiv hud (med forbehold om forsiktig introduksjon!).

Det finnes mange forskjellige typer kjemiske peelinger, for eksempel med AHA (alfahydroksysyre) og BHA (betahydroksysyre). AHA reduserer porene og forbedrer hudens struktur, mens BHA gjør det samme, men trenger enda dypere inn i huden. Med kontinuerlig bruk vil huden din se jevnere ut med en fornyet glød og stråling.

REN

Ready Steady Glow Daily AHA Tonic

Kjøp nå

Meraki

Face Exfoliate

Kjøp nå

Toner og mist (valgfritt)

Mange mennesker bruker ikke toner fordi det ikke gir umiddelbare resultater som andre hudpleieprodukter.

Men toner er faktisk viktig etter ansiktsrengjøring, da den brukes til å gjenopprette hudens pH-verdi etter vask. Toner hjelper med å fjerne de siste døde hudcellene og all makeup- eller urenhetsrester som fremdeles er igjen på hudens overflate. En toner inneholder ofte nærende og beroligende ingredienser, men kan også inneholde aktive ingredienser med spesifikke fordeler for huden.

En ansiktsmist brukes primært for å tilføre vitaminer, antioksidanter og fuktighet til huden. Ansiktsmist kan brukes flere ganger i løpet av dagen for å friske opp ansiktet.

Garnier

Micellar Skinactive Vitamin C Cleansing Water

Kjøp nå

Masker (valgfritt)

Når huden din trenger ekstra kjærlighet, kan en ansiktsmaske eller lepemaske virkelig gjøre en forskjell for kvinner (og menn) med alt fra tørr hud til sensitiv og fet hud.

Med en god ansiktsmaske, sheetmaske eller lepemaske får du ikke bare sunnere og penere hud - du får også ekstra luksus og tid for deg selv i hverdagen. Og de finnes i mange forskjellige varianter, noe som gjør det enkelt å finne målrettet pleie for hudens behov/ønsker.

Ukentlig

Som en generell regel bør du bruke en ansiktsmaske "etter behov". Det vil si at det ikke er en del av den daglige rense- og pleierutinen, men heller et supplement til den. Vanligvis vil det stå på masken hvor ofte den bør brukes.

Du kan med fordel bruke fuktighetsmasker 2 ganger i uken, mens dyprens- og peelingmasker krever litt mer forsiktighet og kanskje bare skal brukes 1 gang i uken, spesielt hvis du har sensitiv hud.

Fuktighetsmasker

Fuktighetsmasker er helt nødvendige. Det er viktig å gi huden din en skikkelig dose fuktighet fra tid til annen. Fuktighetsmasken gir huden din en ekstra dose fuktighetskjærlighet. Og når huden din konstant er hydrert, reduseres fine linjer, og huden etterlates silkeglatt.

Leiremasker

Ansiktsmasker med leire er ideelle for deg med kombinert eller fet hud. Leire har evnen til å absorbere overflødig olje fra huden og rense den grundig.

Peel-off masker

Peel-off masker kan være en fantastisk måte å rense og eksfoliere huden på. De er vanligvis delt inn i to typer - en med fuktighetsgivende ingredienser og en for tilstoppede porer. Den fuktighetsgivende masken inneholder ofte aloe vera og er ideell for å friske opp huden, spesielt når du er på reise eller etter en dag i solen. Når en peel-off maske påføres og tørker, gir den en stram følelse som effektivt trekker urenheter, døde hudceller og overskuddsolje ut av huden. Det er imidlertid viktig å være forsiktig, da masken kan være hard mot huden og forårsake mikroskopiske rifter.

Black Mask

En peel-off maske, også kjent som Black Mask, er ideell for deg med uren hud og tilstoppede porer. Den finnes både som strips og flytende konsistens, og påføres spesifikke områder med tilstoppede porer, som nesen og T-sonen. Når masken størkner, kan den forsiktig trekkes av, og "dra" med seg døde hudceller og hudormer. Det er viktig å være forsiktig og unngå å bruke masken i hele ansiktet, da den kan være hard mot huden.

Sheet masker

Sheet masker er populære blant alle, og det er ikke uten grunn. Det finnes et bredt utvalg med forskjellige serum, leire og andre ingredienser som kan dekke ethvert hudpleiebehov. Uansett om du ønsker å rense huden din, gi den antioksidanter eller tilføre fuktighet, finnes det en sheet maske for det. Dette er den raskeste måten å gi huden din umiddelbar fuktighetsboost, siden det ikke krever mye innsats. Du trenger bare å plassere bomullssheetet over ansiktet og la de aktive ingrediensene trenge inn i huden.

Skrubbemasker

Skrubbemasker er eksfolierende ansiktsmasker som inneholder små korn som fjerner urenheter og døde hudceller. De kan være effektive for alle hudtyper, men hvis du har sensitiv hud, bør du være forsiktig, da de små kornene kan være for harde. For å unngå mikroskopiske rifter i huden, må du massere masken forsiktig inn i huden og unngå å skrubbe for hardt.

Laneige

Lip Sleeping Mask Berry

Kjøp nå

Peter Thomas Roth

Cucumber Gel Mask

Kjøp nå

Filorga

Filorga Oxygen-Glow Cream

Kjøp nå

Peter Thomas Roth

Hydra-Gel Eye Patches

Kjøp nå

Korrigerende behandling

Korrigerende behandling i hudpleierutinen din er alltid en god idé - uavhengig av hudtype. Her kan du arbeide med å takle hudproblemer, forebygge eller rett og slett forbedre hudens tilstand med serum, essenser og ansiktsoljer.

Du kan blande og matche, men sørg for å bruke produktene jevnlig slik at du opplever alle fordelene. Som en tommelfingerregel bør du organisere rekkefølgen på hudpleieproduktene fra tynneste til tykkeste konsistens eller fra vannbasert til oljebasert.

Kveld

Om kvelden kan det være en fordel å arbeide med forebygging av aldringstegn ved å bruke et retinolserum, slik at du forebygger fine linjer og rynker.

Morgen

C-vitamin, niacinamid og hyaluronsyre er alle gode antioksidanter som er ideelle å bruke i morgenrutinen, avhengig av hudproblemer/ønsker.

Serum

Et serum er en konsentrert form for pleie som ofte har en tynn konsistens som trenger raskt inn i huden. Valg av ingredienser i serumet ditt avhenger av hva du ønsker å jobbe med. For eksempel finner du serum med retinol som motvirker aldring, serum med salisylsyre eller niacinamid som fungerer bra for uren hud og tilstoppinger, vitamin C-serum som jobber med glød og jevn hudtone, samt hyaluronsyre-serum som gir huden dyp fuktighet. Serum er vanligvis vannbasert, men har en lett geléaktig konsistens.

Essens

Essens er fuktighet i lett form. Det er en mellomting mellom toner og serum. Du trenger ikke begge deler samtidig. Hvis du bruker begge, bruk toner først, deretter essens. Essens inneholder en høy konsentrasjon av nærende, aktive og fuktighetsgivende ingredienser. Formålet med en essens er å gi huden ekstra næring og fuktighet og forberede huden til å absorbere påfølgende produkter bedre.

Oljer

Dyrebar ansiktsolje har en lang og utsøkt historie. Med ansiktsoljer kan du målrettet jobbe med hudpleieproblemer samtidig som de styrker hudens naturlige fuktbarriere. Ansiktsoljer er nærende, rensende og beroligende. Flere oljer har også antibakterielle egenskaper.

La Roche-Posay

Pure Vitamin C10 Serum

Kjøp nå

Murad

Resurgence Retinol Youth Renewal Serum

Kjøp nå

Caudalie

Vinosource Hydra SOS Rehydrating Serum

Kjøp nå

Essence

Hello, Good Stuff! Face Serum Hydrate & Glow

Kjøp nå

Øyekrem (valgfritt)

Etter serum og før ansiktskrem er det ideelle tidspunktet å påføre øyekrem. Akkurat som huden i resten av ansiktet, må øyeområdet pleies og fuktes hvis du vil minimere aldringstegn. Velg en anti-aldring øyekrem som kan gi ekstra næring til den tynne huden rundt øynene, og påfør bare et veldig tynt lag og klapp forsiktig rundt øyet med ringfingeren.

Kveld

Om kvelden kan det være en fordel å bruke øyekrem med retinol for å forebygge fine linjer. Se også etter øyekremer med ingredienser som koffein og antioksidanter for å redusere hevelser og squalane for fuktighet.

Morgen

Om morgenen er det vanlig å oppleve mørke ringer rundt øynene. Her kan det være lurt å se etter øyekremer med ingredienser som C-vitamin og retinol for å lysne mørke ringer, mens hyaluronsyre og ceramider gir fuktighet.

Gel

En gel-øyekrem har en lett konsistens som raskt absorberes og passer godt inn i morgenens hudpleierutiner, når du vil friske opp trette øyne.

Kremer

De fleste fuktighetsgivende øyekremer inneholder hyaluronsyre og er gode allroundprodukter for øyeområdet. De gir fuktighet og etterlater øyeområdet mykt og forfrisket.

Konsentrater

Konsentrater inneholder mange aktive ingredienser som gir mange fordeler. Disse variantene etterlater øynene mindre trette og reduserer synligheten av poser.

Babor

Awakening Eye Cream

Kjøp nå

Estée Lauder

Advanced Repair Complex

Kjøp nå

Fuktighet

Skikkelig fuktighetspleie er et must hvis huden din skal skinne og ha en sunn glød. Fuktighetskrem har vært en viktig del av vår daglige hudpleie i årtier, og vi bruker vanligvis en om dagen og en annen om natten. De tilfører essensielle ingredienser til huden, og er ikke bare for tørr hud - alle hudtyper trenger fuktighetspleie.

Selv om du har fet hud, bør du ikke hoppe over kremen. Faktisk kan fet hud i noen tilfeller skyldes dehydrering, og derfor prøver huden å kompensere for manglende fuktighet ved å produsere mer olje. Ved å bruke fuktighetskrem daglig, vil du hjelpe huden din med å opprettholde en sunn hudbarriere. Valget av ansiktskrem avhenger av hudtypen din. Derfor er det vanskelig å si hvilken dagkrem eller nattkrem som er best for den enkelte. Begge varianter har imidlertid forskjellige formål.

Kveld

Nattkrem er et must hvis du vil våkne opp med vakker og fuktet hud. Du kan med fordel bruke en fet nattkrem som inneholder noen av de aktive ingrediensene som egner seg mindre godt på dagtid.

En god nattkrem fukter, pleier, regenererer, gjenoppbygger, beskytter og beroliger huden, slik at det er en god balanse i huden din, og den er også sunn og vakker. Påfør nattkrem i ansiktet og la den absorbere litt i 5 minutter før du legger deg. På denne måten får du mest mulig ut av den.

Morgen

Det er ikke om morgenen at den fyldige krem bør brukes. Den tar nemlig 100 år å trenge inn, så med mindre du har god tid før du må ut av døren, bør du ikke velge denne. Velg heller en lett ansiktskrem som trenger raskt inn, slik at du kan gå videre til neste steg i morgenrutinen din.

En god dagskrem fukter, pleier, beskytter og beroliger huden, slik at balansen i huden din er god, og den forblir sunn og vakker. Du kan med fordel bruke en dagskrem med solfaktor, slik at du kan legge flere lag med hudpleie.

Dagkrem

En dagkrem er utviklet for å beskytte huden din mot alt den utsettes for i løpet av dagen. Dette kan inkludere vind, tørr luft, forurensning og mer. I tillegg er dagkrem vanligvis lettere og raskere absorberende, slik at den ikke tetter porene.

En ting som er essensiell i morgenrutinen din, er å bruke solbeskyttelse (SPF). Enten foretrekker du å bruke bare en ansiktskrem med SPF eller en ansiktskrem uten SPF etterfulgt av solkrem, er helt opp til deg. Et UV-filter i en ansiktskrem er like effektivt som i en vanlig solkrem. En annen nyttig ingrediens i dagkremen din er antioksidanter. Antioksidanter bidrar til å beskytte huden din mot skader fra frie radikaler, som akselererer hudens aldringsprosess.

Nattkrem

I motsetning til dagkrem, mener mange at en nattkrem er et must, da huden bruker krefter på å gjenoppbygge seg selv, og cellefornyelsen og metabolismen øker om natten. Typisk vil en nattkrem være fetere enn en dagkrem, fordi huden bedre kan tolerere fett når vi sover.

I tillegg har en nattkrem ofte en høyere konsentrasjon av aktive ingredienser. Dessuten kan huden trekke den feteste kremen enda lenger og dypere ned i huden, fordi den jobber hardt mens du sover.

Gi huden tid til å absorbere

En god regel er alltid å huske å gi huden nok tid til å absorbere ditt første pleieprodukt før du påfører neste lag. Vent derfor minst 4 minutter, gjerne lengre, før du påfører neste lag serum, krem eller olje i ansiktet.

Cosrx

Advanced Snail 92 All In One Cream

Kjøp nå

Weleda

Skin Food Dry & Rough Skin

Kjøp nå

Velkommen til Luxplus