Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
haardel

Passer din hårdel til ansiktsformen din?

Av Simone Keller | Frisør og hårspesialist
Sidedel eller midtdel? Har du kontroll på hvilken hårdel som passer best til ansiktsformen din? Les med her før du bestemmer deg.

Er du usikker på hvor hårdelen din skal være? I midten eller kanskje på siden? Å endre hårdelen din bare noen få centimeter fra det vanlige kan utgjøre en stor forskjell for utseendet ditt. Men hvilken hårdel passer egentlig best for deg og ansiktsformen din? 

Uansett om du har en oval, rund, hjerteformet, firkantet, trekantet eller langstrakt ansiktsform, finnes det en hårdel som passer best for deg. Den riktige hårdelen kan faktisk bidra til å fremheve eller myke opp ansiktets konturer og trekk - uansett om du har kort eller langt hår. Er du nysgjerrig? Les videre her og bli klokere. 

Finn din ansiktsform

Det finnes grovt sett seks forskjellige ansiktsformer. Og selv om vi ser oss i speilet hver dag (sannsynligvis flere ganger om dagen), er det ikke alltid at de fleste kjenner sin egen ansiktsform. 

Jeg har samlet to raske metoder for å enkelt finne din ansiktsform. Det må imidlertid sies at disse metodene ikke er 100% feilfrie, men de gir en god start - og hvem vet, kanskje de faktisk passer til deg? 

Målemetoden

I denne metoden trenger du et selfie-bilde. Eller rettere sagt, mer et portrettbilde. Du kan få hjelp av moren din, en venninne, kjæresten din eller en selvutløserknapp for å ta bildet. Bildet skal tas forfra og tett på. Lokkene dine skal være trukket tilbake i en hestehale, slik at ansiktsformen din er helt synlig.  

Skriv ut bildet eller overfør det til datamaskinen, og deretter tar du frem linjalen. Her måler du følgende avstander: 

  • Bredden på ansiktet ditt - mål hvor kinnbeina er bredest = A 
  • Bredden på ansiktet ditt - mål hvor kjeven er bredest = B 
  • Bredden på pannen din - mål hvor den er bredest (vanligvis midt mellom øyenbrynene og hårfestet) = C 
  • Lengden på ansiktet ditt - mål fra toppen av hårfestet til spissen av haken din = D 

Resultat:

  • Ovalt ansikt - (D) er halvannen gang lengre enn bredden (A) 
  • Rundt ansikt - (D) er lik eller nær bredden (A) 
  • Hjerteformet ansikt - Hvis ansiktet ditt er smalt ved kjeven (B) og bredt ved kinnbeina (A) og pannen (C) 
  • Langstrakt ansikt - Hvis (D) er lengre enn bredden (A) 
  • Firkantet ansikt - (D) er lik eller nær bredden (A), men ikke rundt 
  • Trekantet ansikt - Hvis det er bredest ved kjeven (B) og smalere ved kinnbeina (A) og pannen (C) 

Tegnemetoden

Denne metoden er litt enklere, men heller ikke feilfri. Still deg foran speilet. Trekk håret tilbake i en hestehale og ta frem for eksempel en leppestift. Tegn ansiktet ditt slik du ser det i speilet. Voilà, nå har du en tegning av ansiktsformen din. 

Hvilken hårdel passer til ansiktsformen min?

Oval ansiktsform

Denne ansiktsformen kjennetegnes av brede kinnbein, smal panne og en smal, avrundet hake. Ofte er lengden på ansiktet ditt omtrent halvannen gang lengre enn bredden, og du er bredest ved kinnbeina. 

Hvis du har denne ansiktsformen, vil mange nok synes du er heldig. Den ovale ansiktsformen kan faktisk bære alle hårdeler, så uansett hvor du setter hårdelen din eller hvilken frisyre du velger, vil det kle deg. Så prøv deg frem og finn din favoritt. 

Ikke anbefalt: None - Lucky you :-)

Hjerteformet ansiktsform

Har du brede kinnbein og panne, men en smal kjevelinje som går ned til en spiss hake, da har du et hjerteformet ansikt. Akkurat som den ovale ansiktsformen kan et hjerteformet ansikt passe til de fleste frisyrer og hårdeler. 

Ikke anbefalt: Unngå en kort frisyre med for mye volum på toppen. Dette vil bare få den nederste delen av ansiktet til å se smalere ut. 

Trekantet ansiktsform

Det trekantede ansiktet kan forvirre og minne om et hjerteformet ansikt, men forskjellen ligger egentlig i kinnbeina. De brede kinnbeina trenger imidlertid ikke å skjules. Fremhev det trekantede ansiktet ditt med en kort klipp eller lagdelt snitt med akkurat den hårdelen du ønsker. 

Ikke anbefalt: Hvis du ikke vil fremheve kjeven, bør du unngå midtdel. 

Rund ansigtsform

Denne ansiktsformen har fyldige kinn, smal panne og er rund om haken. 

Hvis du har en rund ansiktsform, kan du bryte den ved å ha en midtdel eller en dyp sideskilning, da dette vil gi ansiktet en mer oval form. En mellomlang eller lang frisyre passer også godt til den runde ansiktsformen, da det gir mer lengde til ansiktet.  

Ikke anbefalt: Unngå en kort og fyldig bob eller en helt rett pannelugg, da dette vil få ansiktsformen til å se mer rund ut og skape en ubalanse. Hvis du drømmer om pannelugg, kan du gå for en mykere variant med uskarpe kanter, slik at ansiktsformen blir mykere. 

Firkantet ansiktsform

En firkantet ansiktsform har en bred panne, markerte kinnbein og en bred kjevelinje. 

For deg med en firkantet ansiktsform er det viktig å unngå å ha en altfor bred hårdel, da dette vil fremheve de firkantede linjene i ansiktet enda mer. Prøv derfor en lett sideskilning eller en midtdel, og kanskje en klipp med skrå pannelugg som rammer inn ansiktet mykt. 

Ikke anbefalt: Du bør helst unngå en helt rett pannelugg eller en skarp bob som slutter ved kjevelinjen. Den firkantede ansiktsformen vil bare se enda mer markert ut. 

Langstrakt ansiktsform

Denne ansiktsformen har omtrent samme bredde på panne, kinnbein og kjeve. 

Hvis du har en langstrakt ansiktsform, vil en sideskilning være flatterende, da det bryter opp den langstrakte formen i ansiktet. En midtdel vil raskt fremheve formen og få ansiktet til å se lengre ut. Hvis du likevel velger en midtdel, sørg for å skape volum i frisyren ved å få laget etasjer som du kan style opp med et volumeprodukt eller ved å lage myke krøller med enten et rettetang eller krølltang. Den langstrakte ansiktsformen kan raskt se flatt ut i en frisyre. En pannelugg kan være en god idé, da den kan "korte ned" ansiktsformen litt. 

Ikke anbefalt: Hvis du allerede har et langt ansikt, vil enda lengre hår bare få ansiktet til å se enda lenger ut. Dropp derfor Rapunzel-frisyren. ere hår, bare få dit ansigt til at se ekstra langt ud. Drop derfor rapunzel-frisuren.

Frisør tips! Slik setter du hårdelen din

Hvis du ønsker å endre hårdelen din etter å ha hatt den på samme sted i mange år, vil håret ditt sannsynligvis automatisk falle på samme måte hver gang du har dusjet og børstet håret. Det krever nemlig litt tid for håret å tilpasse seg en ny retning. Men det er ikke en umulig oppgave. Håret må bare hjelpes litt på vei til det ligger slik du vil ha det. 

Begynn med vått hår 

Børst håret helt tilbake med en hårbørste og del det inn i den ønskede hårdelen. Du kan gjerne bruke hårstylingsprodukter for oppgaven, for eksempel en mousse eller et root-lift produkt. Stylingproduktet ditt vil også hjelpe med å gi håret hold fra bunnen av. 

På Luxplus kan du finne hårmousse og root-lift produkter fra prisbelønte merker som Redken og Maria Nila

Nu må håret tørkes

Etter at du har plassert den nye hårdelen og brukt ditt foretrukne stylingprodukt, må håret tørkes. Bruk en hårføner eller annet stylingverktøy. Pass på å rette varmen mot den nye hårdelen, slik at håret legger seg i den ønskede retningen. Avslutt med kald luft fra hårføneren for å "låse" den nye formen på plass. 

Tips! Denne metoden med først varm luft for å forme håret og deretter kald luft for å låse den nye formen, kan også brukes for å skape volum i hele håret. Bare bøy hodet ned og føn med varm luft til det er tørt. På den måten løftes hårrøttene. Avslutt med kald luft mens hodet fortsatt er bøyd ned. Reis nå hodet opp og rist på håret for å få det på plass, og nyt frisyren din med den helt nye hårdelen!  

Velkommen til Luxplus

Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap. Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Du kan si opp medlemskapet ditt til slutten av en medlemsperiode. Les mer

Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Vi kjøper et stort utvalg produkter med ekthetsgaranti direkte fra de største leverandørene – slik at våre medlemmer kan få dem billig.

Vil du også si farvel til høye priser? Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap med din første bestilling.

Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Og du kan si opp medlemskapet ditt når som helst til slutten av en medlemsperiode. Les mer