Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Alt du trenger å vite om Azelainsyre

Alt du trenger å vite om Azelainsyre

Av Merna Al Murady | Farmakolog
Har du hørt om Azelainsyre? Denne syren har av en eller annen grunn vært litt under radaren, selv om den har mye å tilby for de med uren hud.

Du har sikkert allerede hørt om hyaluronsyre og salisylsyre, men har du hørt om azelainsyre? Sannsynligvis ikke, for av en eller annen grunn er azelainsyre blitt oversett når det gjelder dermatologisk hudpleie. Og dette er synd, ettersom azelainsyre har mye å tilby, spesielt når det gjelder akne og betennelse i huden. Her kan du lese mer om azelainsyre og hvorfor du bør bruke den i hudpleierutinen din.

Hva er Azelainsyre?

Azelainsyre, også kjent som azelaic acid, er en mildt eksfolierende syre som kan brukes til hudpleie. I høye konsentrasjoner (15-20%) brukes azelainsyre som medisin for behandling av rosacea og akne, men i mindre konsentrasjoner kan den også brukes i reseptfri hudpleie. Du kan derfor enkelt kjøpe reseptfrie hudpleieprodukter som inneholder lave konsentrasjoner av azelainsyre, og dette kan være en fordel for deg som ønsker å holde forekomsten av kviser og betennelser lav på daglig basis.

Fordeler

  • Reduserer betennelse
  • Reduserer hyperpigmentering
  • Gjør huden glattere og mykere
  • Bekjemper akne

Hvordan virker azelainsyre?

Azelainsyre fungerer som en leave-on-eksfoliering som renser hudens overflate. Azelainsyre er en av de mildere syrene som kan brukes til alle hudtyper. Azelainsyre har en antioksidativ effekt, noe som bidrar til å motvirke faktorer som kan forårsake overfølsomhet og rødhet i huden. Syren renser tilstoppede porer og bidrar derfor til å raffinere hudens overflate. Azelainsyre har derfor både en pleiende/behandlende og en forebyggende effekt. 

Hvem er azelainsyre egnet for?

Azelainsyre passer bra til de som lider av rosacea og/eller akne og for de som ønsker en jevnere hudoverflate. 

Bruk

Når du bruker produkter med azelainsyre, er det viktig at du gradvis øker dosen. Hvis du har sart eller sensitiv hud, bør du prøve produktet på et begrenset hudområde til å begynne med. Når huden din har vent seg til produktet, kan du bruke azelainsyre daglig.

Vær spesielt oppmerksom på

Azelainsyre er en av de mildere syrene, og det er derfor få mennesker opplever ubehag når de bruker den. Dette er likevel en syre, og det er derfor du kan oppleve litt hudirritasjon i starten.

Det finnes en rekke forskjellige typer produkter med azelainsyre. Syren kan være litt vanskelig å blande med andre ingredienser, og derfor kan konsistensen på noen produkter virke kornete. Dette har ikke nødvendigvis noen innvirkning på effekten av azelainsyre.

Velkommen til Luxplus