Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
foundation guide

Foundation guide: Slik velger du riktig foundation til din hudtype

Av Camilla Svensson
Leter du etter den beste foundationen, men sliter med å finne en som passer perfekt til din hudtype og hudtone? Les her for å finne ut av det!

Foundation er et av de viktigste produktene i enhver sminkerutine. Den fungerer som grunnlaget for sminken og bidrar til å skape en jevn og feilfri hudtone. Men med et stort utvalg av ulike typer foundation på markedet kan det være vanskelig å velge riktig foundation for dine behov.

I denne artikkelen guider jeg deg gjennom alt du trenger å vite om foundation, fra valg av riktig fargetone til påføringsteknikker.


Derfor er det viktig å finne den perfekte foundationen

Å finne den beste foundation er avgjørende for å skape en flawless og naturlig hud. Når du står overfor en overflod av valgmuligheter i sminkeavdelingen, kan det være vanskelig og forvirrende å finne den som passer perfekt til din hudtone og tekstur. Men ikke la deg avskrekke, for når du først har funnet den beste foundation for deg, vil du oppleve en fantastisk forvandling i utseende og selvtillit.

Ved å finne en foundation som passer perfekt til din hudtype, hudtone og tekstur, kan du oppnå et feilfritt og naturlig look. Så gå på jakt for å finne den beste foundation for deg, og gi huden din den kjærligheten og oppmerksomheten den fortjener.

Hva er foundation?

En foundation er et must have i sminkepungen, og er populær over hele verden. Se for deg en magisk krem som forvandler huden din og etterlater den feilfri og strålende. Det er akkurat det en foundation kan gjøre.

Den beste foundation skal være som et ekstra lag hud som smelter sammen med huden din og gir et jevnt og strålende look. Den skal gi en sunn glød uten å føles tung eller klissete. Ved å velge riktig foundation kan du få en feilfri dekning som skjuler urenheter, ujevnheter og rødhet, samtidig som din naturlige skjønnhet skinner gjennom.

Det er som en kunstners pensel som visker ut ujevnheter og fremhever din naturlige skjønnhet. Uansett om du foretrekker den flytende versjonen, krem- eller pudderversjonen, er resultatet det samme: en perfekt base som skaper et glatt lerret for resten av sminken.


Slik velger du riktig foundation til din hud

Å velge riktig foundation kan være avgjørende for en perfekt makeup-look. Her er noen viktige faktorer å ta hensyn til:

 • Hudtype
 • Fargetone
 • Undertone


Finn den perfekte foundation for din hudtype

Det første trinnet i arbeidet med å finne den perfekte foundation for din hud er å identifisere hudtypen din (tørr, fet, kombinert eller normal) for å velge en foundation som passer dine behov. Det finnes ulike formler som er spesielt utviklet for hver enkelt hudtype.

Foundation til tørr hud

Hvis du har tørr hud, er det viktig å velge en foundation som kan tilføre huden nok fuktighet gjennom hele dagen. Se etter en flytende foundation for tørr hud som er lett å påføre og som gir fuktighetspleie. Vær oppmerksom på at en matt foundation ikke alltid er det beste valget for tørr hud, da den kan bli for matt og uttørkende.

Foundation til normal hud

Hvis du har en normal hudtype, har du heldigvis større frihet til å velge foundation. Normal hud har vanligvis ingen store problemer å ta hensyn til når du skal velge foundation. Fokuser i stedet på hvor mye dekning du ønsker, om den skal inneholde solfaktor (SPF) og hvilken konsistens du foretrekker.

Foundation til sensitiv hud

Hvis du har sart og sensitiv hud, finnes det også foundations som er spesielt egnet for deg. Når du har sensitiv hud, er det en god idé å velge en mineralbasert foundation, da denne typen foundation er skånsom mot huden samtidig som den er svært effektiv når det gjelder dekning og andre egenskaper.

Foundation til fet hud

Hvis huden din har en tendens til å bli fet i løpet av dagen, kan det være lurt å velge en oljefri foundation. Oljefrie fondation har ofte en mattende effekt på huden og kan bidra til å kontrollere overflødig oljeproduksjon.

Tips! Du kan enkelt bytte mellom ulike typer foundation og ha flere forskjellige tilgjengelig, så du alltid har en som passer til din hudtype. Hudens oljeproduksjon kan variere avhengig av årstiden.

F.eks. hvis du opplever at huden din er mer tørr om vinteren, kan det være lurt å bruke en foundation for tørr hud, som gir ekstra fuktighet i disse månedene.

Når våren og sommeren nærmer seg, vil huden din sannsynligvis produsere mer olje, så en foundation med en matt finish passer bedre for de varmere månedene. Sørg for å tilpasse din foundation til hudens skiftende behov.
Velg den perfekte foundationfargen

Finn riktig nyansen ved å tilpasse foundationfargen til din naturlige hudfarge. Når du skal velge riktig foundationfarge, er det to ting du må ta hensyn til: hudfarge og hudtone.

1) Finn hudfargen din

Det er ganske enkelt. Er du mørk eller lys i huden? Hensikten med din foundation er at den skal matche din egen hudfarge. Derfor skal den ikke være mørkere eller lysere enn din egen hudfarge.

2) Finn undertonen din

Undertonen i huden din er mer komplisert. Hudfargen kan deles inn i 3 undertoner:

 1. Varm undertone - blodårene har en grønnaktig farge.
 2. Kjølig undertone - blodårene har en blålig farge
 3. Nøytral undertone - blodårene har en blågrønn farge.

Få flere tips om hvordan du finner din hudfarge i artikkelen nedenfor:

Les: Hvilken undertone har min hud?
Ulike typer foundation

Foundation kommer i mange varianter, former og viktigst av alt konsistenser. Etter å ha lært mer om dekkevne, finish og farger, kan du nå se nærmere på de ulike konsistensene av foundation. Her er en oversikt over de tre hovedtypene:

Flytende foundation: Flytende foundation er den vanligste typen. Den kommer som regel med pumpe, men finnes også uten. Flytende foundations er allsidige og enkle å påføre ettersom de kan brukes på forskjellige måter og er lette å dosere.

Pudder foundation: Pudderfoundation kommer både som kompaktpudder og løst pudder. Disse typer foundation er enkle å påføre og gir et naturlig look og er enkel å påføre. Et kompakt eller løst mineralpudder legger seg lett på huden og gir en lett følelse.

Kremfoundation: Kremfoundation er en blanding av flytende foundation og fast pudder. Kremfoundation kan fås i form av mousse eller til og med kremer og kommer ofte i krukker eller etuier hvis de har en fastere konsistens.


Forskjellen mellom foundation, BB-krem og CC-krem

I tillegg til foundation finnes det også andre populære alternativer, som BB cream og CC cream, som kombinerer hudpleie og sminke i ett og samme produkt. Les mer om dette i artikkelen nedenfor:

Les: Lær forskjellen på BB Cream, CC Cream og DD Cream
Valg av dekkevne

Valget av foundation avhenger av hvilken dekning du ønsker. Her er noen vanlige typer:

Lett dekkevne: Perfekt for en naturlig og frisk hud med minimal dekning. Denne typen foundation føles lett og gir en "no-makeup"-look.

Medium dekkevne: Denne foundationtypen gir en jevnere hudtone og dekker mindre skavanker og ujevnheter. Ideell for deg som ønsker en feilfri base uten at det ser for tungt ut.

Høy dekkevne: Hvis du har behov for å dekke mer utfordrende hudproblemer som arr eller kviser, er en foundation med h. øy dekkevne det beste valget. Den gir intens dekning og skaper en feilfri hudtone.

Velge riktig finish på foundationen

Foundation-finish er den effekten foundationen gir huden din. Her er noen ulike finishalternativer:

Glødende finish: Denne finishen gir huden din en glødende look. Hvis du har en tørr og matt hud, kan en foundation beregnet til tørr hud, med glødende finish være perfekt.

Satin finish: Satin finish ligner mest på en naturlig hudoverflate. Den er verken matt eller blank, men et sted midt imellom. De fleste hudtyper vil passe denne finishen.

Matt finish: En matt finish har den fordelen at den matterer huden og forhindrer at den blir blank i løpet av dagen. Hvis du har fet eller kombinert hud, kan en foundation med matt finish være et godt valg fordi den minimerer en fet T-sone. Noen ganger kan en matt foundation også kalles "velvet".

Ved å velge riktig type foundation og finish kan du skape den looken og effekten, som passer best til din hud og personlige stil.


Foundationbørste, makeupsvamp eller fingertuppene?

Det finnes ulike sminkebørster og metoder for å påføre foundation, for eksempel foundationbørste, makeupsvamp eller fingertuppene. Valg av metode avhenger av personlige preferanser, men hver metode gir ulike resultater.

Påføring med foundationbørste

Påføring av foundation med foundationbørste er en populær metode som gir presis og kontrollert dekning. Børstens tette og myke bust sørger for en jevn fordeling av foundation over hele ansiktet. Du kan enkelt bygge opp til ønsket dekningsgrad og oppnå et flawless resultat ved å jobbe foundationen inn i huden med lette strøk.

Påføring med en makeupsvamp

En annen effektiv måte å påføre foundation på er å bruke en makeupsvamp. Den fuktige svampen gir en jevnere finish og hjelper til med å blende foundationen naturlig inn i huden. Ved å duppe svampen forsiktig på huden oppnår du en perfekt og jevn dekning. Svampen er også perfekt til å bygge opp dekningen i flere lag.

Påføring foundation med fingrene

Å påføre foundation med fingrene er en enkel og rask metode, som gjør det mulig å varme opp produktet og blende det godt inn i huden. Ved å bruke fingertuppene får du en naturlig finish og nøyaktig kontroll over påføringen. Husk å vaske hendene grundig før påføring for å unngå å overføre bakterier til ansiktet.

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å ha en ren og velpleiet hud som utgangspunkt. Velg den påføringsmetoden som passer best til dine preferanser og behov. Du kan også eksperimentere og kombinere ulike metoder for å oppnå ønsket resultat. Husk å rengjøre sminkebørstene regelmessig for å unngå produktrester og bakteriebelegg. Se videoen her for å få hjelp.

Guide: Sånn påfører du foundation korrekt

For å få et perfekt resultat er det viktig å påføre foundation korrekt. Her er noen gode tips til hvordan du gjør det:

1) Forbered huden din

Rens og fukt huden før du påfører foundation. Dette bidrar til å skape en jevn base og forlenger holdbarheten til foundationen.

2) Primer

Påfør en primer for å jevne ut hudoverflaten og redusere synligheten av porer og fine linjer. Du kan lese mer om viktigheten av primer i artikkelen nedenfor:

Les også: Guide: Alt du trenger å vite om primer

3) Påføringsteknikk

Bruk en foundationpensel, makeupsvamp eller fingertuppene til å påføre foundation. Begynn fra midten av ansiktet og arbeid utover for å få en naturlig overgang.

4) Blending

Blend foundationen godt inn i huden for å unngå synlige kanter eller linjer. Dutt forsiktig på områder som trenger ekstra dekning.

5) Sett foundationen

Avslutt med et lett lag med pudder for å sette foundation og redusere glans. Unngå for mye pudder for en naturlig look.

Tips og triks for en perfekt foundation

Her er noen gode tips for å få det beste resultat når du skal påføre foundation:

 1. Oppdater din foundation etter årstiden: Hudfargen din kan endre seg med årstidene, så sørg for å tilpasse din foundation deretter.
 2. Blending is key: Ta deg tid til å blende foundationen inn i huden for å få en naturlig look. 
 3. Lag-på-lag-teknikk: Hvis du trenger ekstra dekning, bør du bygge opp lag med foundation gradvis i stedet for å påføre mye på en gang. 
 4. Unngå kakete tekstur: Begynn med en liten mengde foundation og ta mer etter behov. Overflødig produkt kan lett gi en kakete tekstur.
 5. Test i naturlig lys: Før du forlater huset, bør du teste foundationen i naturlig lys for å sikre at den ser naturlig ut og passer til hudtonen din.

Pleie og rens

Det er viktig å ta vare på huden særlig når du bruker foundation. Rens huden grundig hver kveld for å fjerne sminkerester og unngå tilstopping av porene. Bruk en mild rensemelk eller rens for å fjerne foundation, og følg opp med en god fuktighetskrem.

Med denne guiden er du godt rustet til å finne den perfekte foundation og oppnå en flawless look. Husk å eksperimentere med ulike makeup produkter og teknikker for å finne den beste kombinasjonen for din hud. Så gå ut og føl deg selvsikker med din nye foundation!


FAQ


Hvordan får jeg foundation av klær?

For å fjerne foundation fra klær anbefales det å bruke en sminkefjerner eller flekkfjerner og duppe forsiktig på området for å unngå å gni det inn i stoffet.

Hva er forskjellen mellom BB cream og foundation?

BB cream er en lettere formel som kombinerer hudpleie med lett dekkevne, mens foundation har en bedre dekkevne, og fokuserer først og fremst på å skape en jevn hudtone.

Hva er forskjellen på concealer og foundation?

Concealer brukes til å skjule spesifikke områder som flekker, mørke ringer eller ujevnheter, mens foundation brukes til å dekke hele ansiktet og skape en jevn hudtone.

Hvorfor sitter ikke min foundation pent på huden?

Det kan være flere årsaker til at foundation ser helt perfekt ut : for lite fukt i huden, inkompatibilitet med andre produkter eller feil påføringsteknikk, for eksempel for mye eller for dårlig blending.

Kan foundation bli for gammel?

Ja, makeup kan bli for gammel og miste sin effektivitet. Det er viktig å sjekke holdbarheten på produktet for å unngå å bruke utgåtte sminkeprodukter.

Velkommen til Luxplus

Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap. Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Du kan si opp medlemskapet ditt til slutten av en medlemsperiode. Les mer

Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Vi kjøper et stort utvalg produkter med ekthetsgaranti direkte fra de største leverandørene – slik at våre medlemmer kan få dem billig.

Vil du også si farvel til høye priser? Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap med din første bestilling.

Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Og du kan si opp medlemskapet ditt når som helst til slutten av en medlemsperiode. Les mer