Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Guide: Alt du trenger å vite om primer

Guide: Alt du trenger å vite om primer

Av Camilla Svensson
En primer er en helt geniale oppfinnelse, og er super viktig for din makeup-look og din huds sunnhet. Les alle fordelene med primer her.

Drømmer du også om en feilfri porselenshud? Da må du bruke en primer! En primer er et fantastisk sminkeprodukt og enhver sminkeguru sitt hemmelige våpen, når du skal skape den perfekte sminkelooken. Den beste primeren kan nesten på magisk vis trylle vekk eventuelle hudproblemer du måtte ha, samtidig som den sørger for at sminken din legger seg på jevnt og pent på huden.

Hvis du ikke allerede bruker primer som en del av din daglige makeuprutine, les videre og finn ut hvorfor du BØR bruke det.

__________________________________________________

Hva er en primer?

En primer er et fantastisk (og uunnværlig) sminkeprodukt som gir din daglige makeup et ekstra løft! Dersom du bruker sminke, har du sikkert også hørt at du burde bruke primer. En primer betegnes som din base eller et underlag, som gjør huden helt feilfri og glatt å se på. Kort fortalt er primer hemmeligheten bak glatt, porselenshud og feilfri sminke som varer hele natten! Primer er imidlertid ikke one size - fits all. Det finnes mange forskjellige primere på markedet, som favner ulike hudtyper og "hudproblemer"! Og hvilken primer som passer akkurat deg, avhenger i stor grad av huden din og dine behov.

Hva er forskjellen mellom primer og foundation?

En primer forbereder ansiktet ditt for sminken du deretter skal påføre. Primeren bidrar til å beskytte huden din og foredle hudteksturen, slik at du får en silkemyk base og glatt "lerret" til sminken.

Hva inneholder en primer?

En primer inneholder vanligvis voks, silikon og/eller solkrem som en ekstra bonus.

Dette kan du bruke en primer til:

En primer fungerer som en primer og et beskyttende skjold før du legger sminke. Du kan sammenligne primeren din med shapewear under kjolen din. Primeren forfiner huden din ved å jevne ut fine linjer og store porer. Den hjelper til med å jevne ut hudtone og hudtekstur. I tillegg beskytter primeren huden din mot sminkeproduktene dine og forurensning fra miljøet som opphoper seg i huden, og etterlater porene urene og urenheter. 

5 gode grunder til å bruke primer

 1. Din hud får lov til å puste
 2. Du får glatt og fin hud
 3. Får din makeup til å holde hele natten
 4. Ingen fet t-sone
 5. Ingen fine linjer

Hvilken primer skal jeg velge?

Akkurat som med sminke og hudpleie, må du også velge en primer som passer din hudtype og dine behov. Og som alle andre produkter, kommer primer i et hav av ulike versjoner. Felles for dem alle, er at de forbedrer sminken din på en eller annen måte.

Når du skal velge den beste primer, så ta utgangspunkt i to ting:

 1. Velg den riktige type primer
 2. Velg en primer som passer til din hudtype

De forskjellige typer primer

Ansiktet

Denne typen primer er den mest brukte og kjente varianten. Ansiktsprimeren kan påføres på hele ansiktet før foundation og etter dagkremen. Ansiktsprimeren beskytter huden din mot sminke og forurensning fra å sette seg i porene.

Øyenskygge

Hvis du har problemer med å få øyenskyggen til å vare lenge, bør du prøve en øyenskyggeprimer. Ikke bare gjør det at øyenskyggen din legger seg bedre, det gjør også at fargepigmentene blir sterkere og holder seg på plass i flere timer.

Vipper

En vippeprimer er et godt valg hvis du er en hyppig bruker av mascara – eller rett og slett ønsker å gi vippene litt ekstra kjærlighet. En primer for vippene ser mest ut som en mascara uten farge. Den fungerer som et belegg for øyevippene og reduserer slitasje.

Lepper

For at leppestiften din skal yte sitt aller beste, bør du bruke en leppeprimer. En leppeprimer hjelper til med å forberede og skape en base på leppene, så uansett hvilken lipgloss, leppestift eller lipliner du bruker, vil de holde lenge på leppene. En leppeprimer fyller de små linjene i leppene og skaper en overflate som hindrer leppestiften din i å flyte ut over.

Hår

Du kan også komme over primere andre steder enn i skjønnhetsrutinen din. Det finnes for eksempel også primer for håret. Primer for håret brukes før føning for å få frisyren til å vare lenger og pleie håret litt ekstra.

Velg en primer, som passer til din hudtype

For å velge riktig primer må du ta utgangspunkt i huden din. Huden din har ikke alltid bare ett behov (hvis det bare var så enkelt). Du har kanskje en t-sone som blir skinnende i løpet av dagen? Og andre dager kan det være at ansiktet ditt har ekstra rødme? Da er det fornuftig å bruke to forskjellige primere. På samme måte kan huden din også ha ulike behov avhengig av årstid.

Les også: Sånn får du en sterk høsthud

________________________________________

Primer for tørr hud

Lider du av tørr hud, vet du sannsynligvis alt om sminke som forsvinner i løpet av dagen. Velg en primer med mye fuktighet som f.eks hyaluronsyre, som kan ta ekstra vare på huden din før du legger tar på sminke.

Primer for fet hud

Hvis du har en skinnende t-sone som har en tendens til å se fet og oljete ut, kan en mattende primer bli din nye bestevenn.

Poreminimerende primer

Hvis hudens porer er veldig tydelige, så er en poreduserende primer en god hjelp. Med denne primeren kan du redusere synlige porer, slik at huden din ser mer jevn og ren ut.

Primer for matt og gusten hud

Opplever du matt og gusten hud, så bør du se etter en primer som gir huden glød og får den til å skinne. Gå for en "lysende" primer. Denne typen primer vil umiddelbart få huden din til å se frisk og glødende ut.

Primer for ujevn hud

Hvis du allerede har ujevn hud som ikke er ensartet i det hele tatt, prøv en utglattende primer. En utglattende primer forfiner huden din, reduserer linjer og store porer.

Primer for rød hud

Dersom du opplever rødhet i huden eller andre misfarginger, kan en primer med farge bidra til å nøytralisere utbrudd av røde flekker, eksem, blåmerker m.m. De fleste primere for rød hud har en grønnaktig farge. Mange primere som er laget for rød hud inneholder også beroligende ingredienser, slik at du ikke bare dekker, men faktisk pleier huden mens du bruker sminke.

Primer med solfaktor

Ønsker du å gi huden ekstra beskyttelse mot solens stråler, kan en primer med spf være et godt valg.

Slik påfører du primer

En primer gjør en stor forskjell for både hvordan sminken din ser ut og hvor lenge den varer. Derfor er det også viktig at du tar deg tid til å påføre den korrekt. Primeren bør brukes etter ansiktskrem, men før du begynner å påføre makeup.

Brands med populære primere:

  Gå på oppdagelse i vårt aktuelle utvalg av primere - her.

  __________________________________________________

  4 Primer tips og triks du bør vite om

  1. La primeren tørke

  Tenk på primeren din som et mirakelprodukt du bruker mellom ansiktskrem og foundation. En ting de fleste glemmer er at ansiktskremen din trenger tid til å trenge inn huden og tørke før du bruker primeren. På den måten får du mest mulig ut av primeren din og et mye finere resultat. Bruk derfor 3-minutters regelen!

  2. Behandling

  Sørg alltid for å fukte huden med en dagkrem før du påfører primeren. Noen gnir primeren inn i huden og andre dupper den på. Bruk den metoden du liker best!

  3. Bruk primeren alene

  Det er en misforståelse at primer kun kan brukes under sminke. Du kan også bruke en primer, selv om du ikke bruker foundation. Avhengig av hvilken primer du har, hjelper primeren med å jevne ut, korrigere, forfine og nøytralisere hudteksturen samtidig som den beskytter huden mot miljøforurensning – vinn-vinn!

  4. Mix primeren din

  Det beste med makeup, er at du kan eksprimentere! Det gjelder også for primeren din! Bland primeren din med f.eks. din foundation for at den skal blende naturlig inn i huden.

  Velkommen til Luxplus

  Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap. Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Du kan si opp medlemskapet ditt til slutten av en medlemsperiode. Les mer

  Våre medlemspriser ER mye lavere enn normalprisen. Vi kjøper et stort utvalg produkter med ekthetsgaranti direkte fra de største leverandørene – slik at våre medlemmer kan få dem billig.

  Vil du også si farvel til høye priser? Kjøp til medlemspris, så oppretter vi automatisk et medlemskap med din første bestilling.

  Den første måneden er gratis, deretter koster den 99,- / måned. Og du kan si opp medlemskapet ditt når som helst til slutten av en medlemsperiode. Les mer