Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Kun for medlemmer:
Spar på alt
Alltid gratis frakt
Spar mer med BonusCash
Hårfarge: Den ultimate guiden

Hårfarge: Den ultimate guiden

Av Camilla Svensson
Sånn lykkes du med å farge håret selv.

Passer hårskillen til ansiksformen din? Det er kanskje et spørsmålene du stiller deg selv, når du har time hos frisøren. Sterkt etterfulgt av et annet viktig spørsmål: Hvilken hårfarge passer meg?

Er du også en av dem som elsker å eksperimentere med hårfargen din, så har du kommet til rett sted! Her du får du alle rådene du trenger til å farge håret hjemme. En hjemmehårfarge er perfekt for deg, som vil spare penger og tid hos frisøren. Utfordringen er imidlertid at de fleste av oss, definitivt ikke er eksperter når det kommer til å farge håret eller kjøpe hårfarge. Det er nettopp derfor vi har laget denne hårfargeguiden, slik at du forhåpentligvis kan få en vellykket hjemmefarging, uansett om håret bare skal friskes opp eller farges på nytt.

Ny dag → Ny hårfarge

Vi vet alle hvordan en ny frisyre eller hårfarge kan gjøre underverker. Hvem husker f.eks. ikke hvordan vår egen Carrie Bradshaw totalt endret utseendet sitt, da hun gikk fra blonde krøller til brunt hår i Sex and the City - The Movie? Det gjør bare noe helt spesielt med utseendet, når det skjer noe med håret, og spesielt en ny hårfarge kan gjøre underverker!

Nå om dagen er det normalt og særlig for kvinner, å ha en annen hårfarge enn den man naturlig er født med. Let's face it  – vi bytter hårfarge flere ganger gjennom livet og prøver ut forskjellige hårfarger. Det blir også mer og mer vanlig å leke med de forskjellige og mer atypiske hårfargene, som ikke nødvendigvis gir et naturlig look. I tillegg er det også mange forskjellige måter du kan farge håret på.

Dette må du være oppmerksom på når du farger håret hjemme

Du har sikkert sett TV-reklamene med kjente kvinner som Eva Longoria og Sarah Jessica Parker som berømmer hjemmefarger for deres naturlige fargeresultater og enkle prosedyrer, som gjør at hele prosessen ser så enkel ut. Kanskje du har prøvd det? Med eller uten hell. Før du starter med å farge håret hjemme, er det et par ting du bør tenke over:

  • Velg en hårfarge som kan være over din nåværende hårfarge
  • Finn en hårfarge, som komplimenterer hudtonen din
  • Skal hårfargen ha reflekser?
  • Skal den være permanent, en toner eller en farge som skylles ut igjen?
  • Hårfarge med eller uten ammoniakk?

Velg en hårfarge som passer til hudtonen din

Når håret skal farges har du selvfølgelig fritt valg fra alle hyller når du velger hårfarge. Når det er sagt, er det noen hårfarger som komplimenterer hudtonen din bedre enn andre, og det er akkurat det vi ønsker å hjelpe deg med i denne artikkelen. La oss komme til poenget!

Når du skal velge hårfarge er det lurt å kjenne din hudtone/undertone, for det kan hjelpe deg med å finne den hårfargen som fremhever øynene og hudtonen din best.

Kalde hudtoner

Hvis du har en kald hudtone, kler du best sølvsmykker. Her vil kalde hårfarger være ekstra flatterende til huden din. Personer med lysere hudtoner bør velge lysere hårfarger eller med røde nyanser, som skaper en vakker kontrast mot huden.

Varme hudtoner

Hvis du har en varm hudtone, så har du sikkert lagt merke til at gullfargede smykker er utrolig flatterende for huden din. Her vil varme og gylne hårfarger passe deg best. Som en generell tommelfingerregel kan en varm/mørk hudtone takle mørkere nyanser, men passer også godt til lyse hårfarger. De mørke dype tonene er bare de mest flatterende.

Les også: Hvilken undertone har huden min

__________________________________________________

Tips! Tommelfingerregelen er å unngå alt det
er mer enn to nyanser mørkere eller lysere enn din nåværende farge.

Finn den perfekte hårfarge for deg

Det finnes et uendelig antall hårfarger å velge mellom på markedet. De kommer i alle regnbuens farger, tonehøyder, reflekser og alt i mellom. Hårfargene er tilgjengelige i hel dekkende farge, permanent eller semipermanent. Og det gjør absolutt ikke utvelgelsesprosessen enklere! Vi har samlet et utvalg av de mest grunnleggende fargene når det kommer til hårfarger, som du finner her hos Luxplus.

Brun hårfarge

Brun hårfarge er en naturlig farge som mange mennesker rundt om i verden er født med. Brun hårfarge finnes i utallige nyanser. Det er en hårfarge som er flatterende for de fleste, uansett hudfarge og tone. Hvis du ønsker å farge håret brunt permanent eller midlertidig, kan du ha nytte av å lese denne artikkelen om brun hårfarge, hvor du lærer om noen av de beste produktene som kan hjelpe deg med å farge håret brunt.

Blond hårfarge

Elsker du den Skandinaviske blonde looken? Da må du farge håret blondt. Den blonde hårfargen assosieres typisk med Skandinavia, men de lyse lokkene er i dag utbredt i hele verden, særlig etter at det har blitt mulig for alle å farge håret i akkurat den blonde nyansen, som mange drømmer om. Men det å lysne håret - og særlig bleking, er veldig hardt for håret. Derfor er det ekstra viktig å behandle håret med pleiende hårprodukter. Les mer om blond hårfarge i vår egne artikkel.

Rød hårfarge

Den røde hårfargen er helt unik. Det er faktisk den sjeldneste hårfargen i verden. Det er bare mellom 1-2% av verdens befolkning som er født med naturlig rødt hår. Med rød hårfarge skiller du deg fort ut i mengden, selv om det ikke er din naturlige hårfarge. Les mer om rød hårfarge og bli guidet til ulike hårprodukter, som kan hjelpe deg enten å opprettholde den røde fargen eller farge håret rødt i artikkelen vår – her.

Kobber hårfarge

Kobber hårfarge dvs. oransje hårfarger er bare super flott! Det beste med en kobberhårfarger er at de gir en naturlig glød til ansiktet. Er du så heldig at du har fått den vakre hårfargen fra naturens side, så les artikkelen her, hvor du får hjelp til å vedlikeholde den vakre hårfargen eller tips til å farge håret selv.

Svart hårfarge

En vakker sort hårfarge krever uten uten tvil respekt. De sorte lokkene passer ikke alle hudfarger og hudtoner, da den mørke fargen raskt kan få huden din til at se blek ut. Hvis du har langt sort hår som Pocahontas eller en ultrakort pixie, kan den riktige sorte fargen være med til at gi din frisyre det lille ekstra. Les mere om den sorte hårfarge i artikkelen – her.

Lilla hårfarge

Lilla hårfarge er en litt annerledes hårfarge enn de tradisjonelle "naturlige" hårfargene. For noen kan en lilla hårfarge høres litt vilt ut. Men lilla hårfarge kommer i mange forskjellige nyanser. Du trenger ikke nødvendigvis et skrikende lilla hår eller en intens lavendelfrisyre. En lilla hårfarge i en mer eller mindre intens utgave, har bare blitt mer og mer populær. Det er både permanente og midlertidige løsninger. Særlig en toner med lilla pigmenter er populært. Finn det riktige produktet, hvis du ønsker lilla hårfarge i vår artikkel – her.

Rosa hårfarge

Akkurat som med lilla hårfarge er rosa hårfarge også en litt annerledes hårfarge, og er typisk valgt av deg, som gjerne vil eksperimentere og leke med farger i håret ditt. Du får et ekstremt vakkert hår, hvis du har lyst hår med en rosa nyanse. Derfor kan en lys rosa hårfarge brukes uten nødvendigvis å skulle få sjokkrosa hår. Det finnes mange forskjellige hårfarger, som kan gi et mer eller mindre intenst rosa look. Les mer om rosa hårfarger i vår artikkel – her.

Grå hårfarge

Med alderen blir håret mer og mer grått, da håret mister mer og mer pigment og til sist bli helt grått eller hvitt. Tidligere var grå hårfarge forbundet med å bli eldre, men nå ELSKER vi den nye IT-hårfargen! Les mer om hvordan du enkelt kan få grå lokker, eller skjule den grå ettervekst, i vår artikkel om grå hårfarge – her.

Sølv hårfarge

Sølv hårfarge er den nye grå! Den kalde sølvfargen kan noe helt spesielt! Det er ikke en naturlig eller ensfarget farge, men snarere en reflekterende nyanse. For å oppnå en vakker sølvfarge skal håret først ha et pigment på en grå base. Er du nysgjerrig på hvordan, og ønsker du selv det vakre sølvlokkene, så les mere i artikkelen  – her.

Fargekoder på hårfarge

De fleste hårfarger du kan kjøpe er bygget etter et tallsystem, som forteller deg hvilken farge du kan oppnå med produktet. Nummeret på hårfargen består ofte av 3 tall. Det første tallet forteller om tonehøyden, og de to siste tallene forteller om refleksjonene til fargen, det vil si fargenyanser. Tallene er viktig for resultatet av hårfargen din!

Tonehøyden

Tonehøyden er det første tallet i fargekoden. Tonehøyden angir med tall fra 1-10 hvor mørk eller lys hårfargen er.

Reflekser

De to neste tallene i hårfargens fargekode forteller om hårfargens primære og sekundære refleks. Det andre tallet er primærrefleksen, mens det tredje tallet er sekundærrefleksen. Disse tallene er super viktige fordi de bestemmer om hårfargen din blir varm eller kald, samt hvilken nyanse hårfargen har. Primærrefleksen er alltid den sterkeste og mest dominerende. Den sekundære refleksfargen er svakere og har som mål å forsterke eller dempe nyansen til primærrefleksen. Du kan lese mer om fargekodene i artikkelen her:

Hjemmefarge guide - Slik leser du fargekodene!

Velg den hårfargen du er mest komfortabel med

Når alt dette er sagt er det selvfølgelig viktigst at du velger akkurat den hårfargen du er mest komfortabel med. Så hvis du drømmer om en blå-svart fargenyanse, men har en oliven hudtone, så skal du selvfølgelig bare gå for det uansett! Men du må bare være forberedt på at det kanskje ikke blir helt som du forventet.

Lær de forskjellige typene av hårfarge

Det finnes flere forskjellige typer hårfarger. Det er viktig, at du velger den riktige hårfargen, da det har avgjørende betydning for ditt resultat.

Permanent hårfarge → kan endre 3 tonehøyder

Toning → kan endre 1-2 tonehøyder

Fargemaske → endrer kun nyansen

Permanent hårfarge

Med en permanent hårfarge dekker fargen 100% og hårfargen kan IKKE skylles ut. Dette betyr at fargen er permanent og du vil ikke gå tilbake til din normale hårfarge. Den permanente hårfargen er for deg, som vet at du ikke vil angre på fargevalget og som gjerne vil ha en varig farge i håret. Permanent hårfarge krever en mer kompleks kjemisk behandling, og trenger derfor dypere inn i håret ditt. Din nye hårfarge kan vare opptil flere uker uten synlige tegn på at fargen falmer. Generelt anbefales permanent hårfarge for å gjøre hårfargen lysere, mørkere, tone eller bidra til å dekke kjedelige grå hår.

Gode ​​permanente farger for hjemmebruk: Garnier Nutrisse, Garnier OLIAL'Oréal Excellence.

Toning

En toning er en semi-permanent hårfarge som egner seg best for å endre eller friske opp hårets nyanse. En toning kan endre 1-2 toner og holder mye bedre enn en fargemaske, men falmer også gradvis ut av håret, slik at du unngår ettervekst. Selv om fargen kalles semi-permanent, kan du ikke være sikker på at din naturlige hårfarge kommer tilbake etter at du har brukt en toning. En toning er best for å forlenge fargeintensiteten og glansen til den permanente hårfargen. Den er perfekt mellom frisørbesøk og ettervekst, eller du kan velge å få en ny og spennende nyanse neste gang du får ordnet håret.

Gode ​​toningsfarger til hjemmebruk: L'Oréal Casting Créme GlossWella Color Touch.

Fargemaske

En fargemaske er en midlertidig farge som påføres som et lag på toppen av de ytterste hårstråene. Denne typen hårfarge endrer ikke din opprinnelige hårfarge og forsvinner over tid.Fargen dekker ca. 30 %. Den gir en kortvarig forandring – dvs. du kan ikke bruke den til permanent fargeendring. Men den er fenomenal til å gi fargen tilbake sin intensitet og glans. En fargemaske endrer ikke den opprinnelige hårfargen og falmer over tid, slik at du til slutt kommer tilbake til der du startet. En fargemaske endrer ikke tonehøyden, men den kan friske opp eller justere hårets nyanse/tone. Selv om en fargemaske ikke kan endre tonehøyden i seg selv, er en tonehøyde vanligvis angitt på fargekoden. Her bør du velge den tonehøyden håret ditt allerede har.

Gode ​​fargemasker til hjemmebruk: Wella Color Fresh, Milkshake Color Whipped Cream.

Bleking

Det å bleke håret hjemme, er det delte meninger om. Bleking kan i utgangspunktet lysne hår opp til 7 toner, men du skal virkelig være forsiktig, bleking hjemme kan fort gå galt! For det første er bleking utrolig hardt for håret og hodebunnen. For det andre er selve blekingen kompleks. Ettersom håret lysner fra mørkt til rødt, til oransje og gult, har du ikke 100 % kontroll over blandingsforhold og trekketid. Håret kan derfor lett ende opp oransje. Tørr du å bleke håret hjemme, finner du vårt nåværende utvalg av bleking – her.

Økologisk hårfarge

Visste du at det finnes økologiske hårfarger? Disse hårfargene inneholder ikke unødvendige kjemikalier som ammoniakk eller parfyme. De er derfor mer hypoallergene, noe som er e et godt alternativ for deg som har allergi og ønsker en skånsom måte å farge håret på.

Før du farger håret ditt...

Fargeresultatet ditt avhenger mye av tilstanden til håret ditt, og hårfargen du allerede har. Hvor mørkt fargeresultatet ditt blir avhenger av hvilken nyanse du velger og hvor mørkt håret ditt er før du farger det. Har du allerede farget håret kan nyansen bli mørkere enn du hadde tenkt deg, og du kan derfor med fordel velge en nyanse lysere. For et naturlig fargeresultat anbefaler vi at du ikke farger håret mer enn 2 nyanser mørkere enn din naturlige hårfarge.

__________________________________________________

Hårfarge-dilemmaer - sånn løser du dem

Hvordan fjerne gule toner i håret

Hvis du får et gult skjær i hårfargen, bruk en fiolett eller blå farge for å nøytralisere det. Har du f.eks. blondt hår kan du ofte få gulaktige undertoner, og her er en sølvsjampo perfekt for oppgaven! En sølvsjampo er en lilla sjampo som jobber seg inn i de lyse lokkene for å fjerne gultskjær i håret. Har du blondt hår kan du også bruke askeblond hårfarge for å tone ned de gulaktige tonene.

Hvordan fjerne grønt skjær fra håret

Har du fått et grønt skjær i håret, kan det nøytraliseres med røde fargepigmenter. Det grønne skjæret er forårsaket av oksidert kobber som binder seg til hårstrået. Dette skjer for eksempel når håret ditt kommer i kontakt med klorvann. Grønt og rødt er motsetninger på fargekartet, og derfor opphever den røde fargen den grønne nyansen.

Hvordan fjerne oransje toner i håret

Har du røde og oransje nyanser i håret må du bruke blå for å nøytralisere det. De fleste frisører anbefaler en blå sjampo for brunt hår, som fungerer på samme måte som en lilla sjampo for blondiner. Siden blåfargen er motsatt oransje på fargesirkeligen, kansellerer den de røde og oransje nyansene.

Hvordan fjerne hårfarge fra huden

For å unngå å få hårfarge langs hårfestet når du farger hjemme, bruk vaselin. Vaselin er en naturlig og effektiv løsning på problemet ditt. Smør litt vaselin på hårfestet før du farger håret, så slipper du å kjempe med flekker av hårfarge etterpå. Hvis skaden allerede har skjedd, ta litt vaselin på fargeflekken og masser til du ser hårfargen forsvinne.

De 10 beste tipsene for å farge hår hjemme

Så langt så godt! Nå har du kanskje kommet et skritt nærmere å farge håret hjemme. Kanskje du allerede har funnet hårfargen du vil prøve? Men hvordan får du de beste resultat med hjemmefarge? Det er på tide å få noen helt konkrete tips til fargingen:

1. Les bruksanvisningen grundig

Dette tipset sier kanskje seg selv, men let´s face it, hvor mange av oss leser egentlig bruksanvisningen? Akkurat med hårfarger er det derfor viktig at du leser den grundig først. Selv om du kanskje har prøvd å farge håret før, kan produktene og fargene ha ulike ventetider, påføringsmetoder eller andre ting – så les den alltid grundig før du begynner.

2. Husk allergitesten

Bette safe than sorry! De fleste av oss opplever ingen tegn på allergi når vi farger håret, men tenk om du gjør det. Før du tar i hårfargen, sørg for at du har tatt en allergitest.

3. Bruk hansker

De fleste pakker med hårfarge inneholder plasthansker, og de er der av en grunn! Hårfargen kan fort etterlate misfarginger på hender og negler, og det er ikke alltid lett å vaske av fargen igjen. Derfor bør du alltid bruke hansker når du farger håret hjemme.

4. Ikke spar på fargen

Ikke spar på hårfargen! Hvis du har ekstra tykt eller langt hår, er det ikke nok med bare en pakke hårfarge. Du vil sannsynligvis trenge flere. Den gode nyheten er at hjemmefarger allerede er mye billigere, enn om du farger håret hos frisøren.

5. Del håret i seksjoner

Ønsker du et profesjonelt fargeresultat, bør du ikke bare knæsje i fargen i håret, som det var sjampo. Del håret i seksjoner før du begynner å farge det. På den måten kan du konsentrere deg om å farge en seksjon om gangen, slik at du er sikker på at hele håret dekkes av farge. Hvis du deler håret i 4 eller 6 seksjoner, start med å farge de bakre seksjonene og avslutt med å farge de to seksjonene nærmest ansiktet ditt.

6. Bruk en kam

Hjemmefarge kan fort se «unaturlig» ut og mangle «spill». Det kan derfor være lurt å bruke en kam og dra den nedover håret etter at hårfargen er påført. På denne måten forhindrer du at hårfargen klumper seg sammen, men skaper i stedet spill i håret. Formen på kammen gjør at fargen fordeles på en måte, som gjør at den ser mye mer naturlig ut – med spill og reflekser.

7. Observer trekketiden

Det er ekstremt viktig at du overholder anbefalt trekketid på hårfagren, for å være sikker på at du får ønsket fargeresultat. Igjen - les instruksjonene nøye! Håret ditt har heller ikke godt av å bli utsatt for hårfarge lengre enn nødvendig.

8. Skyll håret grundig

Når hårfargen skal ut av håret er det viktig at du tar deg god tid, og får ut all hårfargen av håret. Vask håret grundig med sjampo og skyll en ekstra gang, før du bruker balsam. Som utgangspunkt skal vannet i dusjen bli helt klart. Hvis du ikke vasker all fargen ut av håret, kan det irritere hodebunnen og forårsake misfarging på sengetøyet.

9. Fokus på ettervekst

Hvis hårfargen din først trenger å friskes opp etter 1-2 måneder, så er det nok å bare påføre hårfarge på etterveksten, eller bruke en toning farge. Det er absolutt ingen grunn til å påføre den kjemiske fargebehandlingen i hele håret, hvis det ikke er nødvendig.

10. Vaselin i hårfestet

Opplever du også at hårfargen smitter av på huden rundt hårfestet? Det kan du faktisk unngå ved å smøre et godt lag med vaselin rundt kanten. Det kan være greit å unngå, hvis du skal ut rett etter at du har farget håret.

Ta vare på hårfargen med sjampo og balsam for farget hår

Når håret er farget og du elsker resultatet! (forhåpentligvis) Derfor skal håret også ha riktig pleie. Det er ikke uten grunn at det finnes hårpleieprodukter til farget hår. Ønsker du å ta godt vare på din nye hårfarge, bør du bruke en sjampo for farget hår, en balsam for farget hår og hårkur for farget hår. Disse pleieproduktene er særlig utviklet for å beskytte og forlenge holdbarheten til fargen i håret ditt. Du finner alle våre nåværende produkter for farget hår - her.

__________________________________________________

FAQ

Hva betyr tallene på hårfarge?

Som nevnt tidligere er de fleste hårfarger bygget etter et tallsystem, som forteller deg hvilken farge du kan oppnå med produktet. Fargens nummer består ofte av 3 tall. Det første tallet forteller om tonehøyden, og de to siste tallene forteller om refleksene til fargen, det vil si fargenyanser.

Hvilken hårfarge er mest holdbar?

Det er vanskelig å si hvilken hårfarge som er mest holdbar, da det handler om utgangspunktet ditt og hvilken type hårfarge du velger. Permanent, toning farge eller fargemaske?

Kan permanent hårfarge fjernes?

Du kan aldri fjerne den permanente hårfargen, men du kan redusere den ved f.eks. å bruke en hårfargefjerner, som er en hårfarge som trekker hårfargen ut av håret ditt. Imidlertid kan det aldri få håret tilbake til sin opprinnelige tilstand. Alternativet er å vente til håret har vokst ut igjen.

Hvilken hårfarge passer til brune øyne?

Har du vakre brune øyne, så bør du alltid gå for en hårfarge med høstnyanser som røde, gylne og kobberlignende nyanser. Det samme gjelder også når det kommer til makeup.

Hvilke hårfarger passer til grønne øyne?

Den beste hårfargen for grønne øyne er en hårfarge med mørke nyanser. Unngå for lyse hårfarger.

Hvilken hårfarge passer til blå øyne?

Den beste hårfargen for blå øyne er alt fra lyse til mørke nyanser.

Velkommen til Luxplus